Ana Sayfa l Eposta   

Sitemize hoş geldiniz. Bugün
  

 
 
 
Tekbaş Un Ana Sayfa > Ürünler > Tam Buğday Unu
Tam Buğday Unu - Ekmek Çeşitleri için

Buğday yaygın bir temel gıda maddesi olup diğer besinlerle beraber alınan toplam kalorinin % 20 sini tek başına karşılamaktadır. Beyaz un ayrım ve tasnif süreçleri esasında besinsel değerlerin önemli bir kısmını yitirmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin sırrı Tam Buğday Ununda.

Sizler için parçalar yeniden birleşir.; İçindekiler: buğday unu, buğday kepeği, buğday ruşeymi, askorbik asit (E 300); Ambalaj şekli: 25 kg’lık Türk gıda kodeksine uygun kraft torbalarda

Sizin için parçalar yeniden birleşir.

İçindekiler: Buğday unu, buğday kepeği, buğday rüşeymi, askorbik asit (E 300)

Ambalaj Şekli: 25 kğ.'lık Türk Gıda Kodeksine uygun Kraft torbalarda.

Muhafaza Şartları: Serin (max 25C) kuru ve her türlü yabancı koku ve tat maddelerinden uzakta tahta ızgara üzerinde depolanmalıdır.

Ayrışmamış Tahıllar

Besin uzmanları erkek, kadın, genç, yaşlı herkese öğünlerde en azından alınan tahıl orijinli besinlerin yarısının “ayrışmamış tahıllar” olmasını tavsiye etmektedir.

Fakat, “ayrışmamış tahıllar” nelerdir? ve Neden bu kadar önemli?

“Ayrışmamış tahıllar” gerek buğday olsun gerek mısır, pirinç, yulaf, arpa, çavdar, sorghum olsun bütün haliyle servis edilen tüm tahılları kapsar. Patlamış mısır bile aslında bir “ayrışmamış tahıl”dır.

“Ayrışmamış Tahıllar ” Nedir?

Tarlada yetiştiği doğal haliyle tahıllar o bitkinin tohumudur. Tohum (kernel) üç temel kısımdan oluşur: Kepek, embriyo (rüşeym) ve endosperm.

Kepek, tahıl tanesinin çok katmanlı dış kabuğunu oluşturan kısmıdır.  Daha sert yapısıyla tahılın diğer iki kısmını güneş ışığı, zararlılar, su ve hastalıklara karşı koruyucu vazife görür. Önemli antioksidantlar, B vitaminleri ve lif içerir.

Rüşeym, tahılın yeni bir başka bitki oluşturmak üzere çimlenebilir yeteneğe sahip olan embriyosunu oluşturur. Pek çok B vitaminini, bazı proteinleri, mineral ve yararlı yağları bünyesinde barındırır.

Endosperm, embriyonun besin kaynağı olup yeni bitki kök salıp boy atıncaya kadar gerekli olan besini bitkiye sağlar. Tahıl tanesinin önemli bir kısmını oluşturur ve nişastalı karbonhidratları, proteinleri ve düşük miktarlarda vitamin ve minerali bünyesinde barındırır.

“Ayrışmamış tahıllar” tahıl tanesinin bu üç kısma sahip ürünlerdir. Rafine etmek normal olarak kepek ve rüşeym kısımlarını gıdadan ayırmaktadır. Kepek ve rüşeym kısımları olmadan endosperm ile tahılın protein içeriğinin % 25’i on yedi esansiyel besin maddesi ile birlikte kayba uğramaktadır. Her ne kadar sonradan ilave edilen vitamin ve mineral sayesinde rafine edilmiş tahıllar tekrar zenginleştirilse de “ayrışmamış gıdalar” doğal gıda matriksi içinde bulunan vitamin, mineral ve proteini ile birlikte daha sağlıklıdır.

“Ayrışmamış tahıl”lar bütün, ezilmiş, parçalanmış olarak yenebilir. Un haline getirilerek unlu mamulleri yapılabilir, kahvaltı gevrekleri veya işlenmiş bir gıda olarak tüketime sunulabilir. Eğer bir gıda “ayrışmamış tahıl” olarak nitelendiriliyorsa hemen hemen tahılın işlenmemiş haliyle sahip olduğu tüm kepek, rüşeym ve endosperm kısımlarını doğal oranları ile ihtiva etmelidir.

“Ayrışmamış Tahıllar ”ın Yararları Nelerdir?

Tüketiciler, hastalıklara karşı vücudu koruyan fitokimyasalları ve antioksidanları meyve ve sebzelerin içerdiğini bilmektedir. Fakat dikkat edilmeyen husus bu anahtar besinler açısından “ayrışmamış tahılların” meyve ve sebzelerden daha iyi bir kaynak olduğudur. Hatta, “ayrışmamış tahıllar” meyve ve sebzelerde bulunmayan antioksidanları içermekte olup önemli oranlarda B vitamini, E vitamini, magnezyum, demir ve lif de bulundurmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucu deliller “ayrışmamış tahıl”ların kalp hastalıklarını, felç, kanser, diyabet ve obesite gibi rahatsızlıkları engellediğini veya engelleyebileceği yönde bulguların olduğunu göstermektedir.

Düzenli olarak “ayrışmamış tahıl”lar ile beslenen kimselerin daha düşük oranlarda obez olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu kişilerde kan kolesterol seviyesi de düşüktür.



Miks Ürünler için Hazırlama Kılavuzu

10 kg ………… miks un
Yazın 200 gr kışın 300gr maya
120 gr tuz
6,5 lt su
Yarım çay bardağı sirke (önerilir)
Yoğurma:
Mikserde 10 dk. Yoğrulup tuzu eklenir 3-4 dk. sonra mayası eklenir ve 5 dk yoğrulur
Kollu yoğurucuda suyu aldırılıp tuz ve mayası eklenir toplamda 20 dk yoğurulur
Kuru hamur eldesi iyi sonuç için önemlidir. Hamur sıcaklığı 22-25 ⁰C de olmalıdır.
Pişirme:
Matador, borulu ve döner fırınlarda 200 ⁰C de 30-35 dak.
Kara fırınlarda ekmeğin arkasından (~190 ⁰C) 30-35 dak.


     
       TEKBAŞ UN
    
ÜRÜNLERİMİZ
    Destan
    Hakan
    Ferman
    Trabzon Vakfıkebir
    Şahan
    Kağan
    Sultan
    Derman
    Civan
    Ozan
    Ruşeymiks
    Çavdar Miksi
    Yulaf Miksi
    Tahıl Miksi
    Tam Buğday Unu
    Ayçekirdek Miksi
   
 
 
Basında Tekbaş UN
Tekbaş Un ile ilgili Basın ve medya'da çıkan son haberler için tıklayınız...
 
Medya Kit
Tekbaş Un ile ilgili kurumsal logo reklam ve diğer görsel öğeler için tıklayınız...
 
Dijital Katalog
Son çıkan kurumsal ve Ürün katalogumuza dijital ortamda ulaşmak için tıklayınız...
 
Sosyal Medya
Facebook Sayfamız 
    İnternet Sitemiz 
 
Miks Unları Faydaları
Tekbaş Miks Unlarının yararları ve faydaları için tıklayınız...
 
Tanıtım Filmi
Tekbaş Un Fabrikası Tanıtım Filmini İzlemek için Tıklayınız